Kedden rajtol a víz alatti hoki Európa-bajnokság Egerben

A sportág tizenötödik kontinensviadalán tíz ország 250 versenyzője merül a víz alá, hogy gólt lőjön.

A víz alatti hoki megszületését  a brit hadseregnek köszönhetjük, ahol a  katonák fizikai állapot és a morál fenntartásának céljából született meg a játék.
A sportág 1954-ben jött létre, mely 1995-ben jutott el Magyarországra, idén pedig már a 15. Európa-bajnokságára kerül sor Egerben.

A város már rutinos házigazdának számít, hiszen 2013-ban nagysikerű világbajnokságot rendezett, amelyen 18 ország 928 sportolója vett részt. A mostani eseményre tíz országból közel 300 résztvevőt  várnak.

Hogy mit kell tudni a sportágról azon kívül, hogy víz alatt játszák? A víz alatti hokiban 25 méteres medencében csap össze a két hat fős csapat. A cél, hogy a kétszer tizenöt perces játékidő során a műanyaggal bevont ólomkorong minél többször kerüljön az ellenfél három méter széles kapujába.
A játékosok különböző posztokon játszanak, előny ha valaki jól olvassa a játékot, ha kellően kitartó, és persze az is, ha gyors. A csapattársak a víz alatt az azonos színű fürdőruha és a korong lövésére szolgáló ütő színéről ismerik meg egymást, a bírók pedig a medencéből figyelik, mi zajlik a víz alatt, és ha szabálytalanságot látnak, jeleznek a parton álló kollégájuknak, aki egy víz alatt is hallható duda segítségével állítja meg a játékot.

Az Európa-bajnokságon elit és masters kategóriában mérik össze tudásukat a csapatok, utóbbiban a férfiaknál 35 év, a nőknél 32 év az alsó korhatár. Az elit kategóriában a férfiaknál nyolc  (Törökország, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Spanyolország, Belgium, Magyarország, Szerbia), a nőknél nyolc ország (Törökország, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Spanyolország, Belgium, Magyarország, Németország) csapatai vesznek részt az Európa-bajnokságon, amelynek a megnyitóját augusztus 21-én, hétfőn 18 órakor rendezik a Bitskey Aladár Uszodánál.

A küzdelmek augusztus 22-én 9 órakor kezdődnek a Nagy-Britannia - Törökország, illetve Hollandia-Franciaország férfi mérkőzésekkel. Az első kör augusztus 24-én ér véget, 25-én már a rájátszás mérkőzéseire kerül sor, a döntőket pedig 26-án rendezik.

Bár a víz alatti hokiban a fontos események a víz alatt történnek, érdemes kilátogatni a Bitskey Aladár Uszodába, egyrészt mivel ingyenes a belépés, másfelől pedig azért, mert kivetítőkön lehet követni a meccseket. Azoknak sem kell lemondaniuk az élményről, aki nem jutnak el a helyszínre, mivel az esemény honlapján (http://www.uwheuro2017.com/), és Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/uwheuro2017/?fref=ts) is lesznek élő közvetítések.

Az esemény rendezője a Magyar Búvár Szakszövetség szeretettel várja az érdeklődőket az uszodában, valamint a szurkolók részére kialakított Fan&Fun Zónában.