A víz alatti hokiról

A sportot Angliában találta ki Alan Baker 1954-ben, aki az akkor újonnan alapított Déltengeri Vízalatti Szövetség (Southsea Sub-Aqua Club) tagja volt. A játék eredeti célja az volt, hogy visszatartsák az új tagokat, hogy elhagyják a klubot a téli hónapokban, amikor is túl hideg volt a tenger vize a búvárkodáshoz. Itt, a Southsea Sub-Aqua Club- ban játszotta Baker először a vízihokit búvártársaival, többek között John Ventham- mel, Jack Willis- szel és Frank Lilleker- rel.

Eredetileg "Octopush"- nak nevezték el a játékot (és Nagy Britannia területén még ma is főleg ezen a néven hivatkoznak erre a sportra). A szabályok szerint a játékhoz két, 8 fős csapatra (innen az „octo-”), egy ütőre emlékeztető kis tolópálcára (innen a „-push”), egy borítás nélküli korongra és egy kapura volt szükség.

Az első szabályok 1954- ben lettek kipróbálva egy 2 a 2 elleni küzdelemben. Ugyanebben az évben már cikk is jelent meg erről az új sportról a Neptune- ban, ami a hivatalos kiadványa volt a Britt Vízalatti Szövetségnek (British Sub-Aqua Club). Az első klubok közötti bajnokság 1955- ben volt. Három csapat vett részt: a Southsea, a Brighton és a Bournemouth. A bajnokságot a Southsea nyerte, akik azóta is előkelő helyet foglalnak el a britt nemzeti mezőnyben.

A játék először Kanadába került át, 1962- ben Norm Liebeck által… 10 évvel később megalakult a UHABC vízihoki egyesület, amit már az állam is támogatott.

A későbbi lényeges változtatásoknak köszönhetően (felszerelés, csapatlétszám, stb.) egy nemzetközileg elismert és kedvelt sportággá nőtte ki mára magát a vízihoki.

A víz alatti hoki Magyarországon

A sportág 1995 óta létezik Magyarországon. Budapesten, Kecskeméten, Szolnokon, Egerben tömegsport jelleggel indult. A budapesti csapatokat a Józsefvárosi Vízihoki és Tömegsport Közhasznú Egyesület (JVTKE) keretén belül működő Egyszusz Vízihoki Klub koordinálja és látja el szakmai segítséggel. Edzőink közül többen évek óta játszanak a francia nemzeti bajnokságokban, ezen túl versenybírói szakvizsgákkal is rendelkeznek.

1998 óta versenyszintre nőtte ki magát a magyar mezőny. Azóta is folyamatosan nemzetközi tornákon veszünk részt.
Sajnos a klubok jellemzõ problémája a befogadó uszodák hiánya. Ez részben pénzügyi okokra, részben a sport ismertségének hiányára vezethetõ vissza. Ha nincs megfelelõ uszoda az edzésekhez, az a sportág elterjedését és a csapatok fejlõdését gátolja.
Terveink között szerepel az utánpótlás nevelés elkezdése 10 éves kortól. Bázisnak az általános iskolákat tekintjük.
Magyarországon jelenleg két városban van aktív vízihoki csapat: Budapesten és Pécsett. Budapesten összesen 3 csapat van: az Egyszusz, Magyarország eddigi egyetlen női csapata a Hokimaki és a másfél éve alakult Kund. A pécsiek csapata a Pécsi Piranhák. A sportág történetének 18. Világbajnokságára Magyarországon került sor 2013-ban Eger városában. Két hét alatt 17 ország 68 csapatának közel 1000 versenyzője mérte össze tudását egy fantasztikus hangulatú, sokáig emlékezetes kontinensviadalon.

Szabályok

A vízihokit egy 25 x 15 méteres, legalább 2 méter mély medence alján játsszák.Egy csapat 10 főből áll. Ebből hat az aktív játékos és négy a csere. A meccs folyamán folyamatos a csere. Egy mérkőzés kétszer 15 perces félidőből áll. A játékosok uszonnyal, maszkkal és légzőcsővel vannak felszerelve.

A játék lényege, hogy egy másfél kilós műanyaggal bevont ólomkorongot a játékos az ütőjével az ellenfél 3 méteres kapujába juttassa.
Három bíró vezeti a mérkőzést. Ebből kettő a vízben, egy - a főbíró - a partról irányítja a játékot. A bírók kézjelekkel kommunikálnak. A főbíró egy víz alatt is hallható hangjelzéssel állítja le, vagy indítja el a játékot.

A játék szabályai megengedik a kemény és energikus játékot, de határozottan fellépnek a durva, sportszerűtlen és passzív játék ellen. A szankció szabadlövés, büntető, vagy kiállítás is lehet.